Ga naar de inhoud

#6 Sara Niknam

Ik ben Sara, 19 jaar oud en kandidaat voor Socialisten Utrecht. Ik ben opgegroeid in Den Haag en Rotterdam en woon nu al bijna een jaar in Utrecht, waar ik ook studeer. Dit is inmiddels mijn derde jaar als student Liberal Arts & Sciences, nu in de richting Natuurkunde.

Ik ben al sinds mijn 16e al politiek actief, voornamelijk binnen ROOD, Socialistische Jongeren. Mijn interesse voor politiek kwam oorspronkelijk voornamelijk vanuit mijn anti-imperialistische standpunten, wat voor mij vaak dichtbij kwam, van Midden-Oosterse afkomst zijnde. De permanente oorlog en destabilisering van het Midden Oosten zie ik als een uitwas van het kapitalisme, waar wij als socialisten tegen strijden. Het kapitalisme dienen we op elk niveau te bestrijden, van de wijken tot in het parlement, om een eind te maken aan onrecht.

Toen ik afgelopen jaar alleen naar Utrecht verhuisde kwam ik in contact met lokalere vormen van onrecht. Hoe lastig het is om een betaalbare woning te vinden, hoe financiële hulp van de gemeente als vereiste heeft dat je praktisch geen spaargeld mag hebben, en hoe je voor het aanvragen hiervan een vrij groot deel van je privacy moet inleveren. Dat de straten in mijn wijk, Kanaleneiland, vol liggen met afval en de flatgebouwen van bewoners dringend gerenoveerd moeten worden, met al het achterstallige onderhoud van dien. Dat kan en moét beter.

Thema’s die voor mij belangrijk zijn, zijn toegankelijkheid, zorg, en een goed democratisch gehalte in onze gemeente. Gemeentepolitiek is vaak volstrekt ontoegankelijk voor bewoners, die vervolgens ook weinig te zeggen lijken te hebben, zoals bij de veelvoud aan dure ‘middenhuur’ die gebouwd wordt. Ook een aanvraag doen, voor bijvoorbeeld bijzondere bijstand, bij de gemeente is onnodig complex en onduidelijk. Socialisten Utrecht strijdt voor verbetering op deze onderwerpen, en daarom doe ik mee.