Ga naar de inhoud

#1 Floris Boudens

Tijdens mijn studententijd ben ik klassebewust geworden. Ik was er achter gekomen dat de voorzitter van de universiteit meer dan een ton aan reiskosten maakte, wel vier keer zo veel als het gemiddelde in het land. Grote delen van het universitaire establishment bleven echter vierkant achter de baas staan! Ik liet het er niet bij zitten en streed tot de situatie verbeterde. Dat lukte na veel moeite uiteindelijk wel, maar er was een beroep op de Tweede Kamer en heel veel verschillende media voor nodig. Het was een confrontatie met de arrogantie van de macht, met wat kapitalisten zich veroorloven.

Omdat ik daarna behoefte had aan een systeemanalyse die voorbij het kapitalisme kwam, werd ik actief bij de SP en jongerenorganisatie ROOD. Het bevreemdende was dat ROOD mij veel meer gereedschap bood om mijn politiek verder te ontwikkelen, terwijl de SP juist afscheid nam van de socialistische elementen die me hadden aangetrokken. Zoals wellicht bekend heeft de SP het sektarisch besluit genomen tot een gedwongen afscheid met eenieder die de koerswijziging naar rechts niet wilde volgen. Dit is problematisch. De partij is een spiegel van de maatschappij die we denken te kunnen realiseren. Die moet dus radicaal democratisch georganiseerd zijn!

Daarom ben ik supertrots op het nieuwe initiatief: Socialisten Utrecht. Deze partij voorziet in de behoefte van een echte linkse, democratische partij. Omdat het tevens een lokale partij is kunnen we knokken voor de arbeidersklasse in Utrecht zonder dat Haagse spelletjes dat bemoeilijken.